Головна » Статті » Смачна сторінка

Шоколадний торт

Готувати я люблю з дитинства. Було у кого вчитися, обидві бабусі пекли фантастичні пиріжки і тістечка, мама теж смачно готує. Найбільше з усього процесу готування я люблю пекти: торти, тістечка і коржики, пиріжки і ватрушки. Це ж такий простір для фантазії!

А з появою сім"ї, двох діток - хочеться,  щоб малеча  поласувала саме домашньою випічкою. Старі рецепти, хоч і залишаються найулюбленішими і бережно зберігаються у записничку (і передаються з покоління в покоління), все ж набридають, тому  я постійно шукаю щось новеньке, нову ідею оформлення, нову начинку  коржі чи крем для тортика.  

Варто раз спробувати, відчути аромат свіжої випічки, побачити задоволені оченята малечі -  і випічка стане Вашим способом реалізації.

Завжди приємно пригостити, здивувати друзів власним тортиком, а на прощання вже з дверей почути: "Напиши мені рецепт, будь ласка"....

Пишу вам перевірений рецепт шоколадного торту "по секрету".

Для  шоколадної основи торта нам потрібно:

 

2 склянки борошна (220мл., без гірки)

3-4 ст.л. какао.

1 ч.л. соди (не гасити!)

1 ск. цукру.

1 пак. розпушувача для тіста (12-18грам).

 

1 яйце.

50 мл. олії (стопка).

0,5 склянки  свіжого молока.

0,5 ск. гарячої води, фактично, кипятку.

 

На фото є продукти, з якими працювала цього разу. Чим якісніше какао, тим ароматнішим вийде ваш торт. Розпушувач я купую польський, він хороший, у готовій випічці не відчувається. Те, що багато соди і ще й розпушувач – нехай Вас це не лякає, все «гаситься» кип’ятком і у торті аромату соди відчуватись не буде. (Фото 1)

 

Отже, почнемо.

Перш за все, включіть духовку приблизно на 170-180 градусів, нехай гріється.

Відразу поставте чайник, щоб вода встигла закипіти, поки будете готувати торт.

1)    Змішуємо всі сухі складники: борошно, цукор, сода, розпушувач, какао – ретельно вимішуємо. (Фото 2)

 

2)    У іншій тарілці змішуємо яйце, олію, молоко – краще збити міксером. Ну, тут все просто. (Фото 3)

 

 

3)    Обережно вливаємо суміш яєць, олії, молока у нашу суху суміш і ретельно перемішуємо. Мішати буде важко, тісто виходить густе і не однорідне. Тому вимішати можна спочатку ложкою чи лопаткою, а потім міксером. Має вийти густе тісто. (Фото 4)

 

4)    Обережно наливаємо 0,5 склянки киплячої води і виливаємо цю воду у наше тісто і ретельно-ретельно перемішуємо міксером.  У результаті, ми маємо отримати рідке тісто. Кипяток «погасить» соду і розпушувач. Може бути, що тісто досі густе, так буває, бо різне борошно, різне какао – тому можете сміливо доливати ще трішки гарячої води. (Фото 5)

 

Готове тісто виливаємо у форму. Якщо у Вас форма велика – можна випекти все за один раз.

У мене цього разу форма маленька, 22см. у діаметрі, тому я буду ділити тісто навпіл і випікати частинами.  У мене форма роз’ємна, бортики знімаються, але, для підстраховки, дно можна застелити пергаментом  (чи навіть фольгою).

Форму змастити олією.

Вилити тісто.  (Фото 6)

Поставити у духовку. Температуру  можна збільшити до 200-220 градусів.

Печеться дуже швидко, оскільки у мене половина порції, то вистачить 15-20хв, для повної порції  пекти треба 25-30хв.

Час випікання у кожного може бути різним, це залежить і від величини форми, товщини налитого тіста і від самої духовки.

Перші 10-15 хв. духовку краще не відкривати.

Якщо боїтесь перепекти, то печіть при температурі до 200 градусів, буде трохи довше, але надійно. 

Готовність коржа перевіряйте сірничком чи дерев’яною паличкою.  Паличка має бути сухою.

 

Дістаньте корж з духовки, нехай трішки охолоне і переверніть форму на решітку чи просто на стіл, застелений рушничком, залиште до повного охолодження. Ось така заготовка вийде, у мене 2 коржі, висотою приблизно по 3см.  (Фото 7)

 

Таку шоколадну заготовку можна зробити зарання, наприклад, з вечора, за ніч гарно охолоне і буде легко розрізати. Але корж вже і так можна їсти, посипати цукровою пудрою і посмакувати з чаєм чи кавою.

 

Якщо ж надумали робити торт, тоді – продовжимо.

Розрізаємо акуратно  кожен корж навпіл.

Можна трішки пропітати коржі, наприклад, міцною солодкою кавою, чи соком, якщо тортик для діток.

У мене міцна натуральна кава, досить і 0,5 склянки. Можна до кави додати ще 1-2 ст.л. коньяку чи ароматного лікеру, це надасть тортику особливу «родзинку».

Мій тортик буде із  чорносливом. Чорнослив зарання треба порізати на шматочки і залити кип’ятком.

Ще цей корж гарно поєднується з вишнями, навіть банан можна порізати шматочками і перекласти коржі. Все залежить від того, що Ви любите.

 

Крем може теж бути різним: сметанний, заварний, масло + згущене молоко (на 200гр. масла 1 баночка молока, можна і сире, і варене – добре збити).

 

У мене буде сметанний.

Готуємо крем. 0,5л. сметани збиваємо із неповним стаканом цукру чи цукрової пудри, і трішки ванільного цукру. Якщо сметана дуже рідка, то можна взяти «Суху десертну суміш»,  але тоді вже цукру додавати не потрібно, бо він є у складі суміші. На упаковці написано, як зробити крем. У мене була нежирна магазинна сметана, тому я збивала її із сумішшю для кремів.

 

Отже, коржі у нас вже пропітані, чорнослив  намочений, крем готовий.   (Фото 8)

Намазуємо на корж  частину крему, кладемо чорнослив, накриваємо іншим коржем. Акуратно обмазуємо бока, верх можна не мазати кремом, ми його покриємо шоколадом.  (Фото 9)

Ставимо торт у холодильник і готовимо шоколадну глазур. Можна купити готову у пакетику і зварити, можна просто розтопити шоколад, а можна зварити самому.

 

Ми будемо варити.

Нам потрібно: 6ст.л. цукру, 3ст.л. какао, 2-3 ст.л. води, 50-70гр. вершкового масла,  1-2 ст.л. горілки (у процесі приготування вона випарується, а глазур матиме гарний блиск).

Змішуємо всі складники, крім масла, добре розтираємо і ставимо на маленький вогонь чи парову баню. Розтоплюємо, ретельно мішаючи. Коли цукор розстане, додаємо масло, знімаємо з вогню і  розмішуємо до повного розчинення масла. (Фото 10)

 Готову глазур треба трохи охолодити і акуратно вилити на торт.  Охолоджена глазур не так швидко буде стікати з торта і на верху вийде більш товстий шар. (Фото 11)

Зробимо наш тортик святковим.

Я залишила кілька ложок сметани (або беремо білий шоколад і розтоплюємо).

Малюємо на торті (поки глазур не встигла повністю захолонути) паралельні лінії сметаною чи шоколадом. Це зручно робити кондитерським шприцем, або можна використати звичайний. Робити треба швидко і акуратно, мені цього разу не дуже вдалося, бо ж треба було встигнути ще й фото зробити, але.. (Фото 12)

Далі беремо дерев’яну шпажку, чи зубочистку і проводимо перпендикулярні лінії, «розтягуючи»  білі лінії. Можна в одну сторону, а наступну лінію – в іншу.  (Фото 13)

Ось що отримаємо.  (Фото 14)

І на завершення – коктельна вишенька! (Фото 15) 

(фото 16)

Смачного!

Категорія: Смачна сторінка | Додав: alya (20.04.2013)
Переглядів: 1243
Всього коментарів: 0
avatar